Indeling keuken tips

De indeling van jouw keuken. Die is belangrijker dan de meeste mensen denken. Met een goede indeling maak je jouw ervaring in de keuken zo prettig mogelijk. Wat weet jij al over de keuken indeling? Ken je de keukendriehoek al bijvoorbeeld?

 

Indeling keuken tips

De keukendriehoek

Ook wel de werkdriehoek genoemd. Tijdens het koken wil je alles bij de hand hebben. Het is dan ook wel zo makkelijk dat je niet een grote afstand heen en weer hoeft te lopen elke keer dat je iets wilt pakken. Daarom wordt er gebruik gemaakt van de keukendriehoek. Deze geeft aan hoe jij de ideale indeling creëert.

De driehoek bestaat uit de kookplaat, spoelbak en koelkast. Om jezelf zo min mogelijk te belasten en zo efficiënt mogelijk te kunnen werken is het van belang dat deze onderdelen in een driehoek bij elkaar staan. Zo kun je overal snel bij.

Indelen

Elke keuken kunnen we onderverdelen in verschillende gebieden waarin je werkt. Dit zijn: de voorraadzone, opbergzone, spoelzone, werkzone en kookzone. Deel deze gebieden logisch en gemakkelijk in. Zo houdt je alles overzichtelijk.

Links of rechtshandig

Je zult het niet zo gauw zeggen maar dit is toch een essentieel onderdeel waarbij je rekening moet houden als je de keuken indeelt. Je werkt in de keuken namelijk met de klok mee. Om de beste indeling voor jou te kunnen maken moet de ontwerper dit weten. Dit wordt nog wel eens vergeten.

Keukenvormen

Er zijn verschillende vormen keukens met allerlei indelingen. Elke indeling past bij een bepaald soort gebruiker en type ruimte.

L-vormige keuken
Veel ruimte. En opbergruimte niet te vergeten. Met deze indeling heb je een kookgedeelte en een spoelgedeelte. Het maakt een grote keuken met veel ruimte en licht.

U-vormige keuken
Dit is de perfecte vorm indien je een ergonomisch gezien de perfecte keuken wilt maken. Alles ligt bij de hand. Houdt jij van praktisch en gemakkelijk? Dan is dit de keuken voor jou.

Parallelle keuken
Het wordt ook wel eens een gang genoemd. Twee rechte aanrechten tegenover elkaar. Erg handig, want voor de meeste dingen hoef je je alleen maar om te draaien in de keuken of je hebt het al binnen handbereik. Als jij een rechte smalle ruimte hebt als keuken is dit erg handig. Je benut optimaal alle ruimte die je hebt en je kunt jezelf er gemakkelijk in bewegen.

Kookeiland
Koken terwijl je kids aan het kookeiland huiswerk zitten te maken. Of koken terwijl je vrienden gezellig aan het eiland zitten een glaasje te drinken. Het kookeiland is perfect als je de woonruimte en de keuken een beetje wilt samenvoegen. Je creëert een grote vaak open ruimte waar alles samenkomt.

Ergonomisch verantwoord

Iedereen wilt een mooie keuken die voldoet aan alle wensen. Heb je ook al nagedacht over het ergonomische aspect van jouw toekomstige keuken? Je kunt een mooie keuken hebben, maar wat is dat waard als je elke avond last van je rug hebt na het koken? Bekijk daarom goed welke hoogtes bij jou passen en laat je goed adviseren.

Waarvoor dient jouw keuken

Je bent een gezelligheids- dier en zit graag met vrienden en familie in de keuken. Of je bent juist iemand die het liefst alleen met een muziekje op de lekkerste recepten uitvoert. Welk type ben jij? Verschillende keuken indelingen kunnen bij jou passen.

Als je van gezelligheid en mensen in de keuken houdt is een kookeiland perfect voor jou. Terwijl je staat te koken kun je kletsen en plezier hebben met vrienden die aan de andere kant van het kookeiland zitten.

Indien je de keuken bijna alleen maar functioneel gebruikt voor het koken zijn andere indelingen waarschijnlijk beter voor jou. De parallelkeuken bijvoorbeeld. Of de U-vormige keuken. Bij deze indelingen heb je alles makkelijk bij de hand en wordt je omringt door de verschillende werkgebieden die binnen handbereik liggen.

Kijk ook eens terug in de tijd naar je oude keuken. Welke dingen vond je in die keuken onprettig? Dan kun je dit nu verbeteren en meenemen in het nieuwe ontwerp! Je wilt tenslotte niet met dezelfde oude problemen opgezadeld zitten. Zeker niet in je nieuwe keuken.

De ideale hoogte

We hebben het net al even over het ergonomische aspect van de keuken gehad. De hoogte van jouw keuken en de apparatuur speelt een grote rol daarin. Daarnaast is het ook voor je veiligheid niet onbelangrijk.

Magnetron/oven
Niemand wil iets zwaars van grote hoogte te hoeven tillen. Naast het feit dat dit erg belastend voor je lichaam is, is dit ook onveilig. Plaats daarom je magnetron en/of oven op armhoogte. Dit ligt vaak tussen de 100 cm en 140 cm. Dit is de ideale hoogte.

Koelkast
Ooghoogte is hiervoor de beste keuze. Zo kun je alles overzichtelijk bekijken en hoef je niet te bukken.

Vaatwasser
De ideale hoogte van de vaatwasser ligt tussen 115 cm en 120 cm. Op deze hoogte hoef je niet door je knieën te gaan tijdens het uitruimen.

Een laatste tip

Kun je met deze indelingen voor je gevoel niet al je spullen kwijt? Creëer dan ruimte onder de spoelbak. Hier kun je nog een heleboel spullen neerleggen of zelfs een prullenbak neerzetten. Mocht dit niet genoeg zijn kun je de ontwerper ook vragen onderlades mee te berekenen. Hier kun je nog meer kleine dingen kwijt en je ziet het bijna niet.